Ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής: Ένας νέος θεσμός της Αριστεράς

Το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η μαζική προσέλευση πάνω από 10.000 ανθρώπων, η ζωντανή συμμετοχή των αντιπροσωπιών, οι δυναμικές συναυλίες και το αγωνιστικό κλίμα χαρακτήρισαν το Φεστιβάλ Resistance 2008, ανοίγοντας το δρόμο στην κατοχύρωση και στην καθιέρωσή του και τα επόμενα χρόνια.

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ ευχαριστεί όλο τον κόσμο, όλους τους συντρόφους που δούλεψαν για την επιτυχία του Resistance. Πάνω από 400 εθελοντές, μέλη και φίλοι της ΚΟΕ, δούλεψαν με πίστη και ενθουσιασμό, για να γίνει πραγματικότητα η πρώτη ανοικτή, μαζική συνάντηση επαναστατικών κινημάτων, αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετώπων και κοινωνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο.

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ χαιρετίζει όλο τον κόσμο της Αριστεράς που συμμετείχε στις διαδικασίες, που πήρε μέρος στις συναντήσεις, που είδε θετικά και υποστήριξε αυτό το πρώτο εγχείρημα. Ευχαριστεί τους χιλιάδες φίλους και συναγωνιστές για τα καλά λόγια που είπαν για μια διοργάνωση που, αν και βούτηξε στα βαθιά νερά από την πρώτη χρονιά, είχε σημαντική επιτυχία.

Ήταν ένα από τα λίγα γεγονότα στο χώρο των δυνάμεων της ελληνικής Αριστεράς που ενθουσιάζει, πείθει και εμπνέει όλα τα μέλη και τους φίλους μιας πολιτικής δύναμης. Φαίνεται ότι το φεστιβάλ κάλυψε πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις του κόσμου της Αριστεράς και δεν αποτέλεσε απλά ένα εσωτερικό, αυτοαναφορικό γεγονός στη ζωή μιας οργάνωσης.

Ακόμη περισσότερο, το Resistance 2008 έκανε την αρχή σε ένα νέο κύκλο πολιτικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων, που η Αριστερά έπρεπε να ανοίξει: Αυτόν της διεθνιστικής αναφοράς, του πλατύτερου δυνατού συντονισμού δυνάμεων για την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική απελευθέρωση. Στην Ελλάδα αυτό το κενό είναι ορατό και επιβάλλεται να καλυφθεί.

Το φεστιβάλ, με το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα και τις συναυλίες με ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, πέτυχε να φέρει σε επαφή ένα πολιτιστικά ανήσυχο νεανικό κοινό με την Αριστερά, το διεθνισμό, τις αντιστάσεις. Ήταν μια επιτυχημένη πολιτιστική παρέμβαση.

Το Φεστιβάλ Resistance 2008 έκανε την αρχή για μια διοργάνωση ακόμη μεγαλύτερη, με ακόμη περισσότερες ξένες αντιπροσωπίες, με ακόμη μαζικότερη συμμετοχή. Οι ξένες αντιπροσωπίες ενθουσιάστηκαν από το φεστιβάλ και τη διοργάνωσή του. Έκαναν σαφές, και με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ότι τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες και απαραίτητες για την πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των λαών όλου του κόσμου.

Η διοργάνωση είχε πρόσημο κομμουνιστικό. Κυριάρχησε η αναφορά στην ανάγκη ανατροπής του σημερινού γενοκτονικού συστήματος κοινωνικών σχέσεων. Η κομμουνιστική Αριστερά μπορεί να δημιουργεί τέτοια μαζικά, ελκυστικά και σύγχρονα γεγονότα, μπορεί να υπερβαίνει τις καθιερωμένες κλίμακες.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Resistance 2008 έκανε, επίσης, σαφές ότι οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, σαν κι αυτές της άρνησης βίζας από το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Παλαιστίνια αντάρτισσα Λεϊλά Χαλέντ και της άρνησης εξόδου από την ισπανική κυβέρνηση στους Βάσκους αγωνιστές, στους συντρόφους του SEGI, δεν πτοούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη και το αγωνιστικό πνεύμα. Η φωνή τους θα ακούγεται στο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας, παρά τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της "δημοκρατικής" ΕΕ.

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή που το Resistance 2008 ήταν χώρος συνάντησης και αλληλογνωριμίας σημαντικών επαναστατικών κινημάτων και πολιτικών αλλαγών που συμβαίνουν από την Ασία ως τη Λατινική Αμερική. Έχει ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση των Νεπαλέζων συντρόφων του Κ.Κ.Νεπαλ (Μαοϊκό) με τους αντιπροσώπους της Βενεζουέλας του Ούγκο Τσάβες και της Βολιβίας του Έβο Μοράλες. Έχει ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση κομμουνιστικών, επαναστατικών, μαοϊκών κομμάτων με πολιτικά κινήματα κοινωνικών ανατροπών. Αυτή η συνάντηση, δείγμα πολυμορφίας μιας Διεθνούς Κοινότητας των Λαών, θα έχει ξεχωριστή σημασία για την εξέλιξη της πάλης για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας Resistance 2008 ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινά ένας φρέσκος "θεσμός" στα πολιτικά γεγονότα της ελληνικής Αριστεράς. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινά μια γιορτή διεθνισμού, αλληλεγγύης, αντίστασης, που την επόμενη χρονιά μπορεί να δώσει ακόμη πιο αισιόδοξα αποτελέσματα.