ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αμυντική κίνηση Καραμανλή ο νέος εκλογικός νόμος

Κάλλιο 50 και στο χέρι παρά …γερμανικούρες

Mε ταχύτατες διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση το νέο εκλογικό νόμο, αυξάνοντας το πριμ που παίρνει το πρώτο κόμμα από 40 σε 50 έδρες και κατεβάζοντας πολύ χαμηλότερα το όριο της αυτοδυναμίας. Αν διατηρηθεί το σημερινό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος, τότε η αυτοδυναμία προκύπτει με ποσοστό 39%! Σημειώνουμε ότι το πριμ των 50 εδρών δεν θα δίδεται όταν το πρώτο κόμμα αποτελεί συνασπισμό κομμάτων. Η ταχύτητα της προώθησης του νέου εκλογικού νόμου μαρτυρά την ανησυχία της κυβέρνησης Καραμανλή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη σύντομη προσφυγή στις κάλπες, είτε λόγω περιπλοκών στα Βαλκάνια, είτε λόγω κοινωνικών εκρήξεων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επέλαση. Η κοινωνική αντίδραση δεν είναι απίθανο να ροκανίσει την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Με αυτά τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ο Καραμανλής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο να έχει ψηφισμένο έναν εκλογικό νόμο που να θωρακίζει το πρώτο κόμμα και μέσω αυτού να θωρακίζει γενικότερα το δικομματικό σύστημα. Γι’ αυτό καλεί και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το νέο νόμο, προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές – αλλιώς θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες. Έστω κι αν ισχύσει από τις μεθεπόμενες, όμως, η ύπαρξη του νέου νόμου δίνει μια σταθεροποίηση στο σύστημα – επίπλαστη και καλπονοθευτική, αλλά πάντως σταθεροποίηση.

Το γερμανικό μοντέλο

Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το εκλογικό σύστημα είναι το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», που προβλέπει την εκλογή 150 βουλευτών με πανελλαδική λίστα και των υπόλοιπων 150 σε αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες. Έτσι «σφάζεται» η Αριστερά, αφού στις μονοεδρικές αποκλείεται να εκλέξει βουλευτή. Αλλά και πάλι, η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη, απαιτεί μια συνεργασία κομμάτων. Στις παρούσες συνθήκες το γερμανικό σύστημα: α) είναι επίφοβο για τη ΝΔ, που δεν έχει κοντινό κόμμα για να συνεργαστεί, καθότι μια ανοιχτή συνεργασία με το ΛΑΟΣ δεν είναι επιθυμητή – άλλο πράγμα η έμμεση ή περιστασιακή στήριξη που ήδη της παρέχει το ΛΑΟΣ, β) μοιάζει σαν μια υπερβολική πολυτέλεια για το πολιτικό σύστημα, που δεν έχει περιθώρια πειραματισμών με αμφίβολες αυτοδυναμίες, γ) οδηγεί σε έντονη ρήξη στις σχέσεις του Καραμανλή με την Αριστερά, πράγμα που δεν έχει κανένα λόγο να προκαλέσει ο Καραμανλής, όταν έχει τη διέξοδο του πριμ των 50 εδρών. Με πιο απλά λόγια, μόνον το ΠΑΣΟΚ είχε λόγο να προβάλλει το γερμανικό μοντέλο, προωθώντας το ενδεχόμενο μιας κεντροαριστερής συμμαχίας. Είναι τόσο προβληματική όμως η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, που ουδείς… τσίμπησε, παρότι τα ΜΜΕ υπερπρόβαλαν διάφορα στελέχη της ΝΔ (κυρίως τον Σουφλιά) που τάσσονται υπέρ του γερμανικού μοντέλου με το άλλοθι ότι χτυπά, τάχα, τη διαπλοκή. Σημειώνουμε παρενθετικά ότι «οι πέντε νταβατζήδες που κυβερνάνε τον τόπο» και η διαπλοκή ούτε με τη λίστα του γερμανικού μοντέλου, ούτε με πυροτεχνήματα τύπου Μπαϊρακτάρη χτυπιούνται. Ο Σουφλιάς, αφού έφτιαξε ένα πανίσχυρο εργολαβικό τρίο που αναλαμβάνει όλα τα μεγάλα έργα (σε στενή διαπλοκή με ΜΜΕ), ζητά την εξυγίανση του δημόσιου βίου διά του γερμανικού συστήματος. Πολύ «αφελές» για να μην είναι πονηρό.

Η Αριστερά οφείλει να υπερασπιστεί την απλή και ανόθευτη αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα. Πρόκειται για στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Οφείλει να εμποδίσει κάθε προσπάθεια καλπονοθευτικής στήριξης του δικομματισμού. Οφείλει να κόψει κάθε γέφυρα με το αστικό δικομματικό σύστημα του νεοφιλελευθερισμού, της περιθωριοποίησης του λαού, της διαπλοκής και της επιχειρηματικής πολιτικής. Τα αιτήματά μας:

• Απλή και ανόθευτη αναλογική σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

• Να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

• Να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.

• Δικαίωμα εκλέγειν στα 16 χρόνια και εκλέγεσθαι στα 18.