Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, του Ε.Φ.

Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και πάνω από 145 συλληφθέντες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της λυσσαλέας καταστολής που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό καθεστώς. Στόχος, να συνεδριάσουν ανενόχλητοι οι ληστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να συζητήσουν πώς θα φορτώσουν κι άλλα βάρη στους λαούς – πάντα στο όνομα της “καταπολέμησης της κρίσης”. Οι αστυνομικοί και οι στρατοχωροφύλακες επιτέθηκαν με βιαιότητα στην πλατεία Ταξίμ και στις γύρω περιοχές το πρωί της Τρίτης, ενώ ήδη χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί και προσπαθούσαν να πορευτούν προς το χώρο της συνόδου του ΔΝΤ.

Στη συγκέντρωση, που είχε κεντρικό σύνθημα “Έξω το ΔΝΤ από την πόλη μας” καλούσαν συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς, οι αγωνιστές της οποίας αντιστάθηκαν με ηρωισμό στην απόπειρα διάλυσης της κινητοποίησης. Αντιστεκόμενοι με πέτρες και μολότοφ, οι νεολαίοι και οι εργαζόμενοι συγκρούονταν επί ώρες με τις δυνάμεις καταστολής, που χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και χημικά για να τους διαλύσουν. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων πέθανε από ανακοπή και ο 55χρονος Ισάκ Κάλβο, αφού τον ψέκασαν σχεδόν εξ επαφής με σπρέι πιπεριού οι αστυνομικοί. Πάνω από 100 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές και φοιτητές, συνελήφθησαν την Τρίτη.

Στο μεταξύ στο εσωτερικό της συνόδου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με το γνωστό δημαγωγικό στιλ του καλούσε τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να δώσουν προσοχή “στις κραυγές που υψώνονται σε όλο τον κόσμο, στα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται και αυτή την ώρα έξω από την αίθουσα που βρισκόμαστε”! Πάντως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν αυτός που προκάλεσε τα μεγαλύτερα μειδιάματα όταν, παριστάνοντας τον ανήξερο για το πού και πώς ξέσπασε η κρίση, κάλεσε τους συμμετέχοντες να είναι σε εγρήγορση ώστε να εντοπίζουν και να καταπολεμούν έγκαιρα τις χρηματοοικονομικές “φούσκες”! Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επανέλαβε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για τέλος της κρίσης, και προειδοποίησε ότι “δεν μπορούμε να αναμένουμε ταχεία μείωση της ανεργίας”. Μίλησε βέβαια και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, που περίμενε το βήμα της Κωνσταντινούπολης για να αποκαλύψει στη διεθνή κοινότητα (και στον ελληνικό λαό, μετά τις εκλογές!) ότι το έλλειμμα της Ελλάδας φτάνει το 10% – και να προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Ελληνική παρουσία όμως υπήρχε και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ΔΝΤ, που είχαν ξεκινήσει ήδη το προηγούμενο Σάββατο. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της ΚΟΕ πήρε μέρος στο Συνέδριο Σοσιαλιστικής Οικονομίας, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μαρξιστικών Σπουδών “Ναζίμ Χικμέτ” στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα των διεθνών διεργασιών και κινητοποιήσεων ενάντια στη σύνοδο του ΔΝΤ. Διεθνής συμμετοχή υπήρχε και στις μαχητικές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Νέες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν και την Τετάρτη, όταν η αστυνομία εμπόδισε χιλιάδες διαδηλωτών να κατευθυνθούν από τη συνοικία Σισλί στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος του ΔΝΤ. Με συνθήματα όπως “Έξω το ΔΝΤ! Ο κόσμος μας ανήκει!” και “Ζήτω η επανάσταση!” οι διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ, και σύντομα οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν και σε γύρω γειτονιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, άλλα 43 άτομα συνελήφθησαν προχτές.

Ε.Φ.