Αγώνες των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, του Ν.Ν.

Ο αγώνας στη Siemens συνεχίζεται

Ο αγώνας των εργαζομένων στη Siemens συνεχίζεται με βασικό το αίτημα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Γι’ αυτό και στη συνέλευση, στις 25/11, αποφάσισαν να κάνουν τελική πρόταση στην εταιρεία, η οποία περιλαμβάνει τα εξής: α) εξάμηνη παράταση λειτουργίας του εργοστασίου με σκοπό την εξεύρεση επενδυτή και την πλήρη και με όλους τους εργαζόμενους επαναλειτουργία και β) την υιοθέτηση "κοινωνικού πακέτου", δηλαδή αποζημιώσεων, οι οποίες θα δοθούν βρεθεί δεν βρεθεί επενδυτής. Με τις αποφάσεις τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δουλειά. "Είμαστε ένα κερδοφόρο εργοστάσιο και δεν καταλαβαίνω γιατί να κλείσουμε". "Παράγουμε εξειδικευμένα προϊόντα και μπορούμε να συμβάλουμε με την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη της χώρας". "Το εργοστάσιο πέρασε μια σειρά αυστηρότατους ελέγχους για να πάρει πιστοποίηση από μεγάλες εταιρείες, όπως η Porche, είχαμε συνεργασία με τον ΟΤΕ, ήμασταν μέσα στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, άρα μπορούμε να παίξουμε και ένα ρόλο σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας", λένε εργαζόμενοι της εταιρείας. Επίσης, με τις αποφάσεις τους οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους ο ένας στον άλλον, καθώς δεν δέχονται τα ψίχουλα που προτείνει η εργοδοσία στους υπαλλήλους και, πολύ περισσότερο, στους εργατοτεχνίτες.

Κάνει πίσω η WIND

Μεγαλοστέλεχος της WIND Θεσσαλονίκης, ο Β. Ζαφειράκος, πριν λίγους μήνες πήρε την αυθαίρετη απόφαση να αφαιρέσει από κατάστημα τις καρέκλες, οι οποίες προορίζονται για τη στάση και ανάπαυση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους! Όταν ο εργαζόμενος και μέλος του ΔΣ του σωματείου της WIND Στέφανος Μάλαμας αποκάλυψε το γεγονός, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απροκάλυπτη επίθεση από τον Ζαφειράκο. Ο τελευταίος τον έβρισε και τον απείλησε! Τέλος, άσκησε δίωξη εναντίον του Σ. Μάλαμα για "ηθική βλάβη"! Το επόμενο διάστημα συγκροτήθηκε επιτροπή συμπαράστασης, με τη συμμετοχή σωματείων, εργατικών σχημάτων αλλά και άλλων συλλογικοτήτων και εργαζομένων. Η επιτροπή συμπαράστασης μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο της WIND έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις υπερασπίζοντας το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες που προσάπτουν στον εργαζόμενο Σ. Μάλαμα. Στις 25/11, η WIND απέλυσε τον Β. Ζαφειράκο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να "πετάξει" το πρώην στέλεχός της προκειμένου να απεμπλακεί από την πίεση των εργαζομένων. Μάλιστα, στις 26/11, είχε οριστεί η δίκη, η οποία αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του δικηγόρου του ενάγοντα.

Μια πρώτη νίκη στην "Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία"

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την ενίσχυση των τραπεζών που ελέγχουν τον όμιλο "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε." (πρώην όμιλος Λαναρά) με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η συγκεκριμένη τροπολογία, που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ανάσα για τους εργαζόμενους που παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, αλλά και για τα εργοστάσια που είχαν περιέλθει σε πλήρη ερήμωση. Είναι μια επιτυχία του αγώνα των εργαζομένων, καθώς με την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους κατάφεραν να πιέσουν την κυβέρνηση, να αποκαλύψουν την υποκρισία της (η κυβέρνηση για μήνες ισχυριζόταν ότι η εγγυοδοσία απαγορεύεται από την Κομισιόν, γιατί αποτελεί αθέμιτο διαγωνισμό) και να πετύχουν την επαναλειτουργία κάποιων τουλάχιστον εργοστασίων.

Άρα, με ικανοποίηση για το θετικό βήμα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Για να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, πράγμα που αποτελεί μια ρεαλιστική λύση που θα δώσει πραγματική ανακούφιση στις 1.200 εργαζόμενους του ομίλου.

Ν.Ν.