Έχασε τη μάχη ο εργάτης της ΝΕΟΚΕΜ, του Γ.Π.

Η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί ξανά στο εργατικό "ατύχημα" που έγινε στις 16 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο βιομηχανικών χρωμάτων ΝΕΟΚΕΜ στο Κορωπί Αττικής. Ο 47χρονος εργάτης Σωτήρης Μπέλσης δεν άντεξε άλλο και άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Οκτώβρη, καθώς ο οργανισμός του είχε πάθει μεγάλη ζημιά από την έκρηξη και τις χημικές ουσίες που αυτή απελευθέρωσε.

Ο θάνατος του Σωτήρη είναι η τραγική κατάληξη μιας ιστορίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που είχε και άλλα ενδιάμεσα επεισόδια: Ένας άλλος εργάτης απολύθηκε επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες που οδήγησαν στο "ατύχημα". Η εργοδοσία έβαλε τους εργάτες δύο φορές να υπογράψουν κωλόχαρτα (δεν μπορούμε να τα πούμε αλλιώς) όπου να δηλώνουν πειθαρχία και πίστη στην εταιρία. Οι ίδιοι που έλεγαν ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου να μπαλώσουν ό,τι μπορεί να μπαλωθεί και να εγκαταστήσουν στοιχειώδη συστήματα ασφαλείας, φέρνοντας και ειδικούς από το εξωτερικό. Με όλα αυτά ένα πράγμα μόνο απέδειξε η εταιρία: την ενοχή της για το θάνατο του Σωτήρη.

Ο Σωτήρης Μπέλσης είναι ο 108ος εργάτης που χάθηκε στην Ελλάδα σε εργατικά "ατυχήματα" μέσα στο 2008. Οι εργάτες της ΝΕΟΚΕΜ λένε ότι δεν θα ξεχάσουν το Σωτήρη που ήταν ένας πολύ καλός συνάδελφος, ένας πολύ καλός και ήρεμος άνθρωπος. Η σκέψη τους είναι στην οικογένειά του. Αυτό που μπορούν να κάνουν για να τιμήσουν το νεκρό είναι να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους σε πείσμα της ένοχης εργοδοσίας, να οργανωθούν, να κατακτήσουν δικαιώματα και ασφάλεια στη δουλειά.

Γ.Π.