Έξω οι κεραίες από το Νέο Κόσμο, της Ελπίδας Αλεβίζου

Μια πραγματική μάχη ξετυλίγεται αυτές τις μέρες στην οδό Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο. Μια γειτονιά βρίσκεται στο πόδι για σταματήσει επιτέλους η λειτουργία μιας από τις πιο παλιές κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Και μάλιστα δεν πρόκειται για απλή κεραία, αλλά για θηριώδες συγκρότημα κεραιών, που λειτουργεί παράνομα από το 1993. Σε απόσταση εκατόν είκοσι μέτρων από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και συγκροτήματα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Σε απόσταση αναπνοής από παιδικά υπνοδωμάτια.

Το 2006, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων, η ΕΕΤΤ διαπίστωσε παραβίαση του νόμου και έκανε ανάκληση της άδειας. Η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστέα, κανένας όμως δημόσιος φορέας δεν προχώρησε στην αποξήλωση της κεραίας. Συγκεντρώθηκαν 2.500 υπογραφές και παραδόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, όμως και πάλι δεν έγινε τίποτα.

Στις 28 Απριλίου 2009 έγινε αυτοψία από την πολεοδομία. Η κεραία κρίθηκε αυθαίρετη και κατεδαφιστέα. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στο αστυνομικό τμήμα. Και πάλι τίποτα. Έτσι, την Τρίτη 12 Μαΐου, οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί η απραξία του παρελθόντος, απενεργοποίησαν την κεραία.

Από τότε, κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται οι τεχνικοί της εταιρίας και προσπαθούν να τη επανασυνδέσουν. Στην αρχή ήρθαν μόνοι τους, και οι κάτοικοι, που έχουν βάρδιες παρακολούθησης, τους σταμάτησαν. Την άλλη μέρα ήρθαν με πέντε περιπολικά. Ξανά οι κάτοικοι τους σταμάτησαν. Την άλλη μέρα, στις έξι το πρωί, ήρθαν με μια κλούβα ΜΑΤ. Συναγερμός στη γειτονιά. Έξι και μισή το πρωί δεκάδες γείτονες αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ, που προστατεύουν την παράνομη κεραία. Και τους διώχνουν όλους, εταιρία και αστυνομία. Για μια ακόμη φορά δεν καταφέρνουν να θέσουν σε λειτουργία την κεραία.

Στις 19 Μαΐου, πάλι τα χαράματα, νέα επέμβαση της εταιρίας με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Νέα κινητοποίηση των κατοίκων, που γι’ άλλη μια φορά αποτρέπουν την επαναλειτουργία της κεραίας.

Γίνεται φανερό ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν εθιστεί στο άνομο χρήμα και στην παρανομία – πόσες κεραίες δεν λειτουργούν παράνομα; Χρησιμοποιούν σαν εργαλείο τον κρατικό μηχανισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, οι εταιρίες κατέβασαν τον ιδιωτικό τους στρατό για να επιβάλουν την παρανομία και να τρομοκρατήσουν τη γειτονιά. Ποιος έδωσε την εντολή να έρθει η αστυνομία να προστατεύσει αυτούς που παρανομούν; Και μάλιστα όταν υπάρχει ένα καθ’ όλα νόμιμο έγγραφο της πολεοδομίας που επιβάλλει την αποξήλωση της κεραίας.

Από την άλλη μεριά οι πολίτες εξοργίστηκαν, ελευθερώθηκαν από το φόβο γιατί είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Άνθρωποι που δεν είχαν κατέβει ποτέ σε διαδήλωση αντιστάθηκαν στις δυνάμεις καταστολής. Η γειτονιά είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Και ετοιμάζουμε τις νέες κινητοποιήσεις μας.

Ελπίδα Αλεβίζου,
Διαμερισματική Σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης (2ο Διαμέρισμα)