Έκλεισε τα μέτρα ο Αλμούνια, του Χ.Κ.

Με μια ηχηρή παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, ο σοσιαλδημοκράτης επίτροπος της ΕΕ κ. Αλμούνια ήρθε να θαμπώσει ακόμη κι αυτή την ανούσια και υποκριτική προεκλογική υποσχεσιολογία του ΠΑΣΟΚ. Θύμισε ότι στις 24 Οκτώβρη 2009, η όποια νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να παραδώσει στην ΕΕ τον κατάλογο με τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Το μαστίγιο που κρατάει στα χέρια του ο κ. Αλμούνια λέγεται Σύμφωνο Σταθερότητας, με τα διαβόητα όριά του για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Αυτό το σκληρό ταξικό και νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, που επιτρέπει να μην εγγράφονται στο δημόσιο χρέος τα πακέτα προς τις τράπεζες αλλά δεν επιτρέπει να γίνει το ίδιο για ένα πακέτο ανακούφισης των εργαζομένων, πρέπει ριζικά να αμφισβητηθεί. Να ανατραπεί.

Οι ταγοί του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας δεν είναι απίθανο και επιζητούν μέτρα που θα διασφαλίσουν την πληρωμή των χρεών αλλά και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές. Διερευνητικά μέχρι τώρα έχουν τεθεί στο τραπέζι: μαχαίρι στο 13ο μισθό, γενναία νέα φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και εξίσωση των μισθών του δημοσίου με τους μισθούς πείνας και την ελαστικότητα της εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι το πακέτο Αλμούνια. Το αν θα προχωρήσει άμεσα ή θα μεθοδευθεί για τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών και την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Μια κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα μπορούσε πιο εύκολα και γρήγορα να πάρει τέτοια μέτρα – γι’ αυτό προωθείται από πολλά δυναμικά κέντρα. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει μια χρονική παράταση. Η κατεύθυνση όμως είναι δεδομένη, καθώς μάλιστα η κρίση βαθαίνει. Και η παρέμβαση Αλμούνια στόχευε ακριβώς στο να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες για τυχόν παρέκκλιση από αυτή την κατεύθυνση. Οι ισχυροί λένε στους λαούς: “Θα πληρώσετε εσείς την κρίση μας”.

Χ.Κ.