Έκαψαν σπίτι μέλους της Κίνησης για την Γκιώνα

Ασύδοτη η τρομοκρατία των μπράβων

Για δεύτερη φορά έκαψαν το σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας. Μετά την χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών, την στοχοποίηση των 131 πολιτών που έκαναν την προσφυγή για το Mall στο Βοτανικό, είχαμε τον μαφιόζικο εμπρησμό του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια. Και αυτό γιατί η κίνηση δίνει μάχη με τα μεγάλα συμφέροντα που επιβουλεύονται την Γκιώνα και συγκεκριμένα με τις εταιρίες του Βαρδινογιάννη. Η μάχη του περιβάλλοντος είναι μια μάχη που πρέπει να δώσει η αριστερά με όλες της τις δυνάμεις και να κοντραριστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και τους εργολάβους. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της κίνησης για το γεγονός.

«Ένα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε σήμερα τα ξημερώματα τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας, που είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας. Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Ο Στέφανος είναι ένας από τους ελάχιστους νέους που απαρνήθηκαν την Αθήνα και γύρισαν στην περιφέρεια, όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Καλοσκοπής.[…]

Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, καθώς ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Όπως φαίνεται όμως ο αγώνας του για τη σωτηρία της Γκιώνας από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων, ήταν πολύ σημαντικός – τόσο ώστε να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν, να του κλείσουν το στόμα. Η Πυροσβεστική και η αστυνομία, που ειδοποιήθηκαν, έφτασαν όταν ήταν πια αργά, αφού τα οχήματα ξεκίνησαν από την Άμφισσα και το Πολύδροσο. Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών της πρώτης εμπρηστικής ενέργειας. Οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν, ολοκληρώνοντας την καταστροφή. Όμως για μας είναι γνωστοί… Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικές μέρες η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας είχε καταθέσει ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Αποκορύφωμα, η «αυθόρμητη» κινητοποίηση υπεργολάβων και εργαζομένων της εταιρείας S&B, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς.

Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιώνας, για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον. Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, ότι πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν, και ότι δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη. Όμως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιώνας έχουν διαφορετική άποψη. Μια βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση και αγώνας.

Ήδη πολλοί προτρέπουν την Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας. Γι’ αυτούς τους λόγους συνεδριάζει απόψε η συντονιστική επιτροπή των χωριών.»