Άλλα τρία εργοστάσια κλείνουν στη Νάουσα, του Δημήτρη Δήγκα

Την Πέμπτη, 22/6 στη Νάουσα, το εργατικό κέντρο και τα σωματεία εργαζομένων στα κλωστήρια του Λαναρά πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο και των τελευταίων εργοστασίων του ομίλου. Συνολικά 210 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά σε μια πόλη με ποσοστό ανεργίας 50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου.

Η πόλη της Νάουσας βιώνει στο πετσί της τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και της αποβιομηχάνισης. Τη δεκαετία του ’80, 4.000 άνθρωποι εργάζονταν στα κλωστήρια της πόλης. Σήμερα έχουν απομείνει 500 κι αν κλείσουν και τα τελευταία τρία εργοστάσια του ομίλου Λαναρά θα απομείνουν λιγότεροι από 300.

Ο όμιλος Λαναρά, ιδιοκτήτης της εταιρείας "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία" (πρώην κλωστήρια Νάουσας), αφού πήρε δάνεια από κρατικές τράπεζες (τα περιβόητα θαλασσοδάνεια) για τη δήθεν εξυγίανση της εταιρείας, αφού έκλεισε την Τρικολάν για το καλό των άλλων εργοστασίων, αφού πήρε επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων του, τώρα ετοιμάζεται να κλείσει και τα τρία τελευταία. Το οξύμωρο είναι ότι τα εργοστάσια θα μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες με επιδότηση από το ελληνικό κράτος.

Όσο για τους απολυμένους των εργοστασίων που έχουν κλείσει μέχρι τώρα, η ζωή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Παρά τις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας και τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκριναν τις απολύσεις άκυρες και καταχρηστικές, οι άνθρωποι παραμένουν άνεργοι και περιμένουν τα χρήματα της αποζημίωσης για να τα βγάλουν πέρα. Όσο για την εισοδηματική ενίσχυση που τους υποσχέθηκε (μεταξύ άλλων) η πολιτεία, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και να έχουν 7.500 ένσημα για να την πάρουν. Οι πιο πολλοί όμως πληρούν μόνο έναν από τους δύο όρους και έτσι δεν την δικαιούνται. Αντιπροσωπεία της ΚΟΕ διαδήλωσε μαζί με τους υπό απόλυση εργαζομένους και εξέφρασε την υποστήριξή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Η Νάουσα δεν αντέχει άλλους ανέργους.

Δημήτρης Δήγκας