Άγρια καταστολή και στην Κοζάνη, του Ν.Ν.

Επί 22 μέρες τα μέλη του "Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου" πραγματοποιούσαν κατάληψη στους ταινιόδρομους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών των γύρω σχολείων. Τη Δευτέρα 2 Ιούνη, η κατάληψη σταμάτησε, αφού η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να επιβάλουν την τάξη. Η εισβολή των ΜΑΤ έγινε χαράματα και συνέλαβαν 6 μέλη της περιφρούρησης. Στο δικαστήριο η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα 3 λιποθυμίες. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και δεύτερη φορά στους κατοίκους που συνέχιζαν την κατάληψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και συνέλαβαν άλλους 3. Η δίκη των αγωνιζόμενων κατοίκων, υπό το φόβο κινητοποιήσεων, αναβλήθηκε για τις 23 Σεπτέμβρη. Σήμερα είναι δίκαιο να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων αγωνιστών. Η κυβέρνηση όχι μόνο χτυπάει τους αγωνιζόμενους κατοίκους αλλά θέλει να τρομοκρατήσει και να ποινικοποιήσει των αγώνα τους. Η κυβέρνηση Καραμανλή απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι η απάντηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας είναι η καταστολή.

Πρωτεύουσα ρύπανσης και ανεργίας

Σε παλιότερη συνέντευξη στην "Αριστερά!" οι κάτοικοι είχαν δηλώσει: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο κοινότητες είναι, κατά βάση, περιβαλλοντικά και υγείας, που προέρχονται από τη ΔΕΗ και τα ορυχεία. Δεν πρόκειται μόνο για τα αιωρούμενα σωματίδια και τις εκπομπές καυσαερίων αλλά και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα… Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, όπως αναπνευστικά, διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ υπάρχουν και πολλοί αιφνίδιοι θάνατοι… Άλλο ένα πρόβλημα είναι η ανεργία: 6 στους 10 νέους είναι άνεργοι και 2 στους 10 ημιαπασχολούμενοι στο δουλεμπόριο των εργολάβων".

Υποκρισία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νομαρχίας

Η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση διέδιδε, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι θα υπάρξει black out, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Μεγάλο ψέμα. Υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ που είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης και, σε περίπτωση προβλήματος, μπορούν να δουλέψουν. Είναι υποκριτικό, από την μία πλευρά, η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ και, από την άλλη, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΔ να δηλώνει ότι "στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων". Είναι υποκριτικό να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων, ενώ 20 χρόνια έσπερνε το "διαίρει και βασίλευε" στους εργαζόμενους (μόνιμοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι σε εργολάβο). Οι δυνάμεις της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των κατοίκων. Συμπαραστάθηκαν στους διωκόμενους αγωνιστές στα δικαστήρια. Η ενωτική λογική στην Αριστερά κερδίζει έδαφος και χρειάζεται να συνεχιστεί, ιδιαίτερα μέσα στους αγώνες και στα κινήματα.

Ο αγώνας υπόθεση όλης της κοινωνίας

Ο αγώνας των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου είναι μαχητικός, με διάρκεια. Ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, έχει διανύσει μια πορεία και είναι αναγκαίο να υπάρξουν συμπεράσματα: α) Για να κερδίσει ένας αγώνας, χρειάζεται την ενεργή συμπαράσταση όλης της κοινωνίας (το Εργατικό Κέντρο να προκηρύξει απεργία). β) Απαιτούνται αιτήματα που να συσπειρώνουν όλη την κοινωνία (ανεργία, περιβάλλον, ακρίβεια). Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο στο νομό της Κοζάνης και να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

"Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση από τον τόπο ανεργίας"

Το σύνθημα αυτό φωνάζουν οι κάτοικοι στις κινητοποιήσεις. Το σύνθημα αυτό πρέπει να το φωνάξει η κοινωνία της Κοζάνης. Η προοπτική είναι να αγωνιστεί όλη η κοινωνία της Κοζάνης για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ανεργίας. Να παρθούν ενωτικές πρωτοβουλίες που θα συσπειρώσουν όλους τους κατοίκους και τους εργαζόμενος. Οι κάτοικοι των δυο χωριών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν.

Ν.Ν.