Άγιος Παντελεήμονας: Απέτυχε η απόπειρα ρατσιστικής σύναξης, του Ε.Φ.

Τη Δευτέρα 24/11, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αχαρνών, πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος περίπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και εκατοντάδες μετανάστες. Η συγκέντρωση, με τη συμμετοχή αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων καθώς και αναρχικών, ήταν απάντηση στη θλιβερή και αποτυχημένη απόπειρα ακροδεξιών και νεοναζί να εμφανιστούν ως "επιτροπή κατοίκων" που στρέφεται εναντίον των μεταναστών της γειτονιάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων γύρισε την πλάτη στους καμουφλαρισμένους ρατσιστές. Όταν μάλιστα στο χώρο κατέφθασαν και οι νεοναζί, οι περισσότεροι από τους ελάχιστους κατοίκους που είχαν απομείνει στη σύναξη του μίσους κατάλαβαν ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από την "επιτροπή" και έφυγαν. Έτσι έμειναν λίγοι "αγανακτισμένοι πολίτες", μέλη του ΛΑΟΣ και χρυσαυγίτες, να προκαλούν τον κόσμο, υπό την υψηλή προστασία 6 διμοιριών των ΜΑΤ. Έπειτα από λίγο, αναγκάστηκαν να διαλυθούν υπό τις αποδοκιμασίες των μεταναστών, των προοδευτικών κατοίκων και εκατοντάδων αλληλέγγυων αντιρατσιστών.

Αυτή η αποτυχία των ακροδεξιών δεν πρέπει, βέβαια, να δημιουργεί εφησυχασμό. Ακόμη και πριν την κρίση, η συνειδητή "αποχώρηση" του όποιου κοινωνικού κράτους από ολόκληρες περιοχές της Αθήνας δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες ως εξιλαστήρια θύματα στην προσπάθεια κάλυψης των πραγματικών ενόχων για τη γενικευμένη εξαθλίωση και φτώχεια, με όλα τα παρεπόμενά τους. Η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ουσιαστικής εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση δραματικών προβλημάτων.

Τέτοιες απόπειρες αποπροσανατολισμού και καλλιέργειας μίσους ανάμεσα στα θύματα της κρίσης θα ενταθούν στο μέλλον. Καθώς η κρίση θα ροκανίζει ολόκληρη την κοινωνία, η ακροδεξιά με τους φασίστες θα χρησιμοποιούνται όλο και πιο απροκάλυπτα από την άρχουσα τάξη ως ανάχωμα της λαϊκής οργής. Καθήκον ολόκληρης της Αριστεράς είναι να παλέψει για να μη βρει πουθενά πρόσφορο έδαφος το ρατσιστικό μίσος, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη με τους μετανάστες και στρέφοντας τα πυρά στους πραγματικούς υπεύθυνους για την υπαρκτή εξαθλίωση και την εκρηκτικών διαστάσεων υποβάθμιση της ζωής των πολλών.

Ε.Φ.