Ο Γενάρης των αγροτών

Χανιά: Ξεσηκώθηκε η πόλη μετά τα γεγονότα του Πειραιά

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση των ΜΑΤ στο Πειραιά, στην πόλη των Χανίων δημιουργήθηκε ιδιαίτερη ένταση. Το πρωί της Δευτέρας 2/2 πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ συνεχίστηκε και μαζικοποιήθηκε ο αποκλεισμός του κτιρίου της εφορίας, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο συντονισμού του αγώνα των αγροτών.

Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε μεγάλη συγκέντρωση σχεδόν 3.000 ατόμων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς που καλέστηκε από όλους τους μαζικούς φορείς του νομού και πολιτικές και κοινωνικές κινήσεις και οργανώσεις. Συμμετείχαν αγρότες που είχαν κατέβει μαζικά από τα γύρω χωριά και μεγάλος αριθμός Χανιωτών. Όλοι οι δήμοι του νομού –εκτός από τον Δήμο Χανίων– είχαν κλείσει σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ δεκάδες ήταν και τα ψηφίσματα συμπαράστασης από επαγγελματικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς και κινήσεις.

Σχετική ένταση δημιουργήθηκε όταν κάποιοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές προσπάθησαν να αποτρέψουν πορεία στην πόλη. Αναγκάστηκαν να υποκύψουν κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας των αγροτών.

Παρά τις κινδυνολογίες η πορεία –μαζικότατη και με ιδιαίτερη πυκνότητα, ένταση και παλμό– ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Δυνάμεις των ΜΑΤ υποχώρησαν μπροστά στην οργή των συγκεντρωμένων.

Την Τρίτη 3/2 οι αγρότες απέκλεισαν την Εφορία Χανίων και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Κλειστοί εξακολουθούν να είναι όλοι οι δήμοι του νομού εκτός από το Δήμο Χανίων, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστά έμειναν για τέσσερις ώρες το πρωί τα βενζινάδικα της πόλης και τις μεσημεριανές ώρες θα πραγματοποίησαν στάση εργασίας τα ταξί.

Ακόμα την Τρίτη το βράδυ κλείστηκε και η εθνική οδός Χανίων-Ρεθύμνου στο όριο των δύο νομών από αγρότες.

Ρ.Μ.