Η Ελλάδα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, του Σπύρου Παναγιώτου

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση εμπρηστής της ακρίβειας

Με μια εμφανή προσπάθεια πολιτικής λογιστικής και υποτίμησης των καθημερινών οδυνηρών εμπειριών των καταναλωτών στην αγορά, η ΕΣΥΕ εμφάνισε το δείκτη τιμών καταναλωτή να κινείται, στον Ιούνη, στο 4,9%, στα ίδια –και, πάντως, πολύ υψηλά– επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Η διατήρηση του επίσημου –αν και επίπλαστου– τιμάριθμου στο ύψος του 4,9 %, την ίδια ώρα που η πραγματική ακρίβεια σαρώνει τις γορές, δείχνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται απολύτως εκτός προβλέψεων και εκτός κάθε ελέγχου.

Η κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε εμπρηστή της ακρίβειας, όχι μόνο γιατί παρακολουθεί ως θεατής τις νοσηρές καταστάσεις κερδοσκοπίας και των "καρτέλ" στις αγορές, αλλά και γιατί βάζει η ίδια "φωτιά" στις τιμές με τις υπεραυξήσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή την ώρα, αντί των κυβερνητικών επικοινωνιακών μεθοδεύσεων, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη χαλιναγώγηση και μείωση των τιμών και την αποφασιστική ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ειδική προτεραιότητα:

Πρώτον: Η καθιέρωση ειδικού εργατικού τιμάριθμού με τη συμμετοχή των συνδικάτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και πλατιάς κατανάλωσης, που κατά κύριο λόγο καταναλώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Δεύτερον: Η άμεση χορήγηση διορθωτικού ποσού στους μισθούς και τις συντάξεις που λεηλατούνται από τη σκληρή λιτότητα-ακρίβεια και πρώτα απ’ όλα, στους χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τρίτον: Η ακύρωση όλων των πρόσφατων αυξήσεων στα κοινωφελή τιμολόγια (ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες, διόδια, κλπ), το πάγωμα και η σταδιακή μείωση των τιμών τους.

Τέταρτον: ο δραστικός έλεγχος των τιμών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης: η θέσπιση πλαφόν όπου είναι απαραίτητο και η άμεση δράση για τη διάλυση των καρτέλ στις αγορές.

* Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι
Υπεύθυνος Οικονομικής
και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ,
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά