Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Μαζικότατη κινητοποίηση για τον Κορινθιακό

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, χιλιάδες πολίτες από τους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας διαδήλωσαν την Κυριακή 24 Φλεβάρη στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για τη σωτηρία του Κορινθιακού κόλπου από την περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι διαδηλωτές από τους πέντε νομούς συναντήθηκαν στο μέσο της γέφυρας λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, σε μια συμβολική και ενωτική διαμαρτυρία των πολιτών για έναν κοινό σκοπό. Το κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν ενθουσιώδες, με τους διαδηλωτές κάθε ηλικίας να φωνάζουν συνθήματα και να ανεμίζουν μαύρες σημαίες. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των Κορίνθιων, οι οποίοι κατέφθασαν κατά εκατοντάδες στο Ρίο με πούλμαν και αυτοκίνητα, ενώ την παράσταση έκλεψε το μαθητικό μπλοκ από το Κιάτο με τη ζωντάνια και την ευρηματικότητα των συνθημάτων του.

Με τη συνάντηση των δύο πορειών στη μέση της γέφυρας, οι διαδηλωτές έφτιαξαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στέλνοντας και έμπρακτα το μήνυμα "Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Κορινθιακό", που ήταν και το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης.

Στη διαμαρτυρία έδωσαν το "παρών" τοπικοί φορείς και βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης και Θ. Λεβέντης. Επίσης, στη διαδήλωση συμμετείχε δεκαμελής αντιπροσωπία της Greenpeace με κεντρικό σύνθημα "Όχι στο λιθάνθρακα, ναι στο θαλάσσιο καταφύγιο".

"Οι κάτοικοι απέδειξαν ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστροφή που απεργάζεται παρέα με τις πολυεθνικές της ενέργειας και τους μεγαλοεργολάβους", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο νομαρχιακός σύμβουλος Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας" Χρήστος Πατούχας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η διαδήλωση της περασμένης Κυριακής δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να υπερασπιστούν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής τους.

Από την πλευρά της, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας κάνει λόγο για "μια μεγάλη ανθρώπινη αγκαλιά" χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους "υπέρ της βιώσιμης διαχείρισης του πολύτιμου αυτού υδάτινου σώματος".

Μετά το τέλος της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων από τους πέντε νομούς, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των επόμενων κινητοποιήσεων.

Κατερίνα Παγουλάτου


συνεντευξη

Ανδρέας Ζάρρος: Να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους

Ο Ανδρέας Ζάρρος, μέλος της "Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού" και της δημοτικής παράταξης Ξυλόκαστρου "Αρμονική Ανάπτυξη", μίλησε στην "Αριστερά!" για την κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή του Κορινθιακού από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια ρεύματος.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού";

Η "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού" δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2007 και αποτελεί τη συνάντηση συλλογικοτήτων που αντιδρούν στην ενεργειακή εμποροπανήγυρη που στήνεται στον Κορινθιακό (και όχι μόνο). Με αφορμή λοιπόν τα εργοστάσια ενέργειας, εξελίσσεται ένα πολιτικό "πείραμα", μια πολιτική δράση που μέσα σε λίγους μήνες δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Κομμουνιστές, οικολόγοι, κοινοτιστές, ελευθεριακοί, αντιεξουσιαστές και πολλοί ακόμα καταφέραμε και βρήκαμε κοινό τόπο, για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στα παράλογα σχέδια επιχειρηματιών και πολιτικών. Παίρνοντας αποφάσεις μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και συναντήσεις εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, μέσα σε λίγους μήνες έχουμε οργανώσει ενημερώσεις πολιτών και φορέων στην Κόρινθο, στο Ξυλόκαστρο, στην Ακράτα, στο Αίγιο και στη Φωκίδα.

Πώς έγινε δυνατός ο συντονισμός 5 νομών, και τι σχεδιάζετε για τη συνέχεια;

Στη λαϊκή συνέλευση του Ξυλόκαστρου, στις 12/1/2008, αποφασίσαμε να συντονιστούμε με όλες τις συλλογικότητες των 6 νομών του Κορινθιακού, και πρώτη κοινή δράση ήταν η Πορεία Ενέργειας στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Μια πετυχημένη κινητοποίηση, που δείχνει σε όλους μας ότι είναι δυνατόν να σταματήσουμε τα εργοστάσια, αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο.

Είδαμε ότι οι πολίτες μπορούν να συνεννοούνται χωρίς καθοδηγήσεις άνωθεν και να αυτοοργανώνονται με πολύ καλά αποτελέσματα. Όλα αυτά σε λιγότερο από 4 μήνες και από ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες.

Για τη συνέχεια, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την άμεση ενημέρωση πολιτών και φορέων, γιατί βλέπουμε ότι όταν καταλαβαίνουν τι γίνεται, αντιδρούν και οργανώνονται. Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να συναντηθούμε με όλες τις κινήσεις πολιτών που παλεύουν στην Ελλάδα ενάντια στο λιθάνθρακα και να οργανώσουμε κοινές δράσεις. Η δύναμή μας είναι η ένωσή μας, η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός και όχι η αφαίρεση και η διαίρεση, που βολεύει αφάνταστα όλων των ειδών τις εξουσίες.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια, αλλά και πολύ ευχαριστημένος από τη συμμετοχή μου στην Πρωτοβουλία. Είναι μια αμιγώς πολιτική διεργασία, που μας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε θεωρίες που χρόνια υποστηρίζαμε και κάνοντάς τις πράξη να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Έννοιες όπως άμεση δημοκρατία, λαϊκή συνέλευση, οργάνωση από τα κάτω, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, που για χρόνια λέμε και υποστηρίζουμε, γίνονται πράξη και μάθημα για όλους μας. Τα καλύτερα έρχονται.

Τη συνέντευξη πήρε ο Βλάσσης Οικονόμου