Ανακοινώσεις

ΚΟΕ-ΑνακοίνωσηΗ εκδικητική μανία των μηχανισμών καταστολής κατά τα σύγχρονα αντιτρομοκρατικά πρότυπα, ξεσπά πάνω στο 6χρονο παιδί των Ρούπα Μαζιώτη, δείχνοντας αγριανθρωπισμό, υποβάλλοντάς το σε μια άκρως τραυματική εμπειρία μέσα στα κτίρια της ΓΑΔΑ.
Αυτή η «ευαισθησία» των μηχανισμών καταστολής επιδεικνύεται σε μια περίοδο που κυβερνά η «πρώτη φορά αριστερά» που υποτίθεται θα έφερνε αλλαγές σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα.
Αν στην θέση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονταν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα είχαν αμέσως βομβαρδιστεί τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο με καταγγελίες και ανακοινώσεις καταδικάζοντας τις πρακτικές αυτές. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή από τους αναίσθητους «δικαιωματιστές» που κυβερνούν.
Σωστά ο Μανώλης Γλέζος στην δήλωσή του αναφέρει ότι ζήλεψαν τον Ερντογάν...
Να δοθεί άμεσα ο 6χρονος στην οικογένειά του και να σταματήσουν όλα τα τερτίπια και οι καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση αποδεικνύει απλά την εκδικητική μανία. Η κράτηση του ανήλικου παιδιού έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ και η οποιαδήποτε συνέχισή της δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Προσβάλλει βάναυσα τα στοιχειώδη ήθη μιας κοινωνίας.


ΚΟΕ, 5/1/17

2016 07 21 praxikopima tourkiaΤα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα πιέζουν να εξαχθούν συμπεράσματα και εκτιμήσεις για τη φάση που βρισκόμαστε και για τις κύριες τάσεις που τη διατρέχουν. Η πυκνότητα των εξελίξεων και το βάθος των διεργασιών, η έλλειψη βασικών στοιχείων και πληροφόρησης (παρά την υπερσυσσώρευση «πληροφορίας») δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην ερμηνεία και κατανόηση πολλών γεγονότων. Παρ' όλα αυτά έχουμε ορισμένες βασικές επισημάνσεις σχετικά με αυτά που συμβαίνουν και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
1. Έρχεται η γεωπολιτική. Όλες οι βασικές εξελίξεις τροφοδοτούνται από τις διεργασίες στο γεωπολιτικό πεδίο. Η διάσταση της γεωπολιτικής είναι αποφασιστική για να ερμηνευθεί η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό πολλών χωρών, περιφερειών ή και ηπείρων. Το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν μπορεί να εξηγηθεί κυρίως με την πορεία της ταξικής πάλης και των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό κάθε χώρας ξεχωριστά. Η κρίση της Ευρώπης σχετίζεται έντονα με τα γεωπολιτικά ρεύματα και επιλογές δυνάμεων και μεγαπαικτών, και όχι από δευτερεύουσες πλευρές και μικρούς παίκτες. Όποιος αγνοεί το γεωπολιτικό παράγοντα είναι σήμερα τυφλός και δεν μπορεί να δει το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί.

Περισσότερα...

2015 09 10 koe anakoinosiΈχουμε τονίσει ξανά πως θα «μιλάμε» μόνο όποτε έχουμε κάτι -σημαντικό κατά τη γνώμη μας- να πούμε και για αυτό καταθέτουμε τις σκέψεις και εκτιμήσεις που ακολουθούν.

1. Κυβέρνηση Τσίπρα: αποικιακός υπηρέτης των «δανειστών»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στην υπερψήφιση του πακέτου μέτρων 5,4 δισ. που προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο. Η μεθόδευση είναι η γνωστή «κλεφτοκοτάδικη», δηλαδή αιφνιδιαστική και πραξικοπηματική για να εξασφαλιστούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι. Θυμίζουμε πώς μεθοδεύτηκε τόσο η υπερψήφιση του Μνημονίου στις 14 Αυγούστου, όσο και οι πρόωρες εκλογές εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου. Θα πολλαπλασιαστούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «τύπου Χρυσοχοΐδη» που ούτε καν θα έχουν διαβάσει τι ψηφίζουν και επίλεκτα στελέχη θα σκίζουν τα ρούχα τους, αυτοεξευτελιζόμενα για τις μάχες που δίνουν υπέρ των μνημονίων. Ιστορίες που έχουμε ξαναδεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Το επιτελείο Τσίπρα έχει κάνει την επιλογή του: Πάση θυσία «αξιολόγηση» και εφαρμογή όλων όσων ζητά το «κουαρτέτο», με αντάλλαγμα το γάντζωμα μιας ομάδας στην εξουσία. Στην ουσία, προσφέρει υπηρεσίες στο σύστημα και στο χρηματιστικό κεφάλαιο, εφαρμόζοντας την «συσσώρευση μέσω αφαίρεσης πόρων από άλλους» προς όφελος των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η Ελλάδα έχει αποικιοποιηθεί, έχει μετατραπεί σε Μπανανία που τη ρημάζουν οι διεθνείς «προστάτες» και οι κάθε φορά τοπικοί τυχοδιώκτες-όργανά τους. Με τη στήριξη της παρασιτικής και μεταπρατικής μεγαλοαστικής τάξης που συνέδεε πάντα τα συμφέροντά της με τους κάθε λογής πάτρωνες. Μέσω ενός ρηχού κοσμοπολίτικου ευρωπαϊσμού, λανσάρεται ο μεταμοντέρνος ραγιαδισμός που εξυπηρετεί όλα όσα θέλουν οι «δυνατοί».

Περισσότερα...

2016 02 29 anakoinosi koe epikentro ellada

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες ευκαιρίες από το καλοκαίρι του 2015, η ΚΟΕ τοποθετείται δημόσια μόνο όταν κρίνει ότι έχει να πει κάτι σημαντικό. Σήμερα, σε στιγμές κρισιμότατες για το λαό μας και την Ελλάδα, αποφασίζουμε να δημοσιοποιήσουμε τα συμπεράσματα μιας εσωτερικής συζήτησης που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και τώρα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μελών και φίλων της ΚΟΕ. Είναι ώρα ετοιμότητας για αντιμετώπιση δύσκολων και επικίνδυνων εξελίξεων.

Tο επίκεντρο Ελλάδα, πιο κοντά σε μια εθνική και κοινωνική καταστροφή

Εισαγωγή
Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία. Δεν είναι μόνο το τι γίνεται με τα μνημόνια, με τα ποσοστά που έχουν τα κόμματα, με το εάν περνάνε ή όχι ένα νόμο όπως π.χ. για το ασφαλιστικό. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη, καθώς τα γεωπολιτικά, εθνικά, προσφυγικά ζητήματα περιπλέκονται και αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Δεν είναι εύκολο να διαφανούν κάποιες λύσεις. Ούτε τις έχουν οι «μεγάλοι παίκτες», ούτε όμως θα ήταν εύκολο να δρομολογηθούν από τις συστημικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Ζούμε λοιπόν ένα μεσοδιάστημα, όπου αναμένονται αποφάσεις, πρωτοβουλίες και διεργασίες.
Κωδικά: Η Ελλάδα παραμένει το επίκεντρο εξελίξεων, πειραματισμών, πρωτόγνωρων καταστάσεων και δημιουργίας χωρών «ιδιαίτερου τύπου». Σε συνάρτηση με τη συνολική πορεία της Ευρώπης, μετατρέπεται σε χώρο περισυλλογής προσφύγων και βάση εξόρμησης για εν εξελίξει και μελλοντικούς πολέμους. Το επίκεντρο Ελλάδα προορίζεται για σύνθετους ρόλους σε ταραγμένες χρονικά και τοπικά συνθήκες. Ο υπότιτλος είναι σαφής: «Πιο κοντά σε μια εθνική και κοινωνική καταστροφή». Αυτό δίνει και τον τόνο όλων όσων ακολουθούν παρακάτω.

Περισσότερα...

Στην προηγούμενη ανακοίνωση της ΚΟΕ, στις 10/9/2015, αναφέραμε ότι θα μιλάμε με ανακοινώσεις μόνο όταν κρίνουμε ότι έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε. Έτσι σήμερα επικοινωνούμε για να πληροφορήσουμε ότι ολοκληρώθηκε μια εσωτερική διαδικασία της ΚΟΕ με την πραγματοποίηση τεσσάρων περιφερειακών συνδιασκέψεων που αποτελούν και το πρώτο σταθμό ενός κύκλου συζητήσεων και διαδικασιών. Επίσης δημοσιοποιούμε και την εισήγηση προς τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που αποτέλεσε το άνοιγμα της συζήτησης αλλά και την βάση για την συνέχεια της. Την εισήγηση μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Νέα χρονιά, νέος κύκλος, νέες δυσκολίες, νέες αφετηρίες

Στις 19 και 20 Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε μια σημαντική διαδικασία της ΚΟΕ με την πραγματοποίηση τεσσάρων περιφερειακών συνδιασκέψεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις διεξήχθηκαν σε ζεστό, συντροφικό και συμμετοχικό κλίμα και χαρακτηρίστηκαν από ειλικρινή διάλογο και προβληματισμό. Παράλληλα αποτέλεσαν το άνοιγμα ενός κύκλου συζητήσεων και όχι απλά το κλείσιμο μιας εσωτερικής διαδικασίας. Θέμα των συζητήσεων ήταν η αναγνώριση του «νέου κύκλου», των κεντρικών ζητημάτων που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στη χώρα και η διαμόρφωση της δικιάς μας στάσης μέσα στις νέες αυτές συνθήκες. Μια προσπάθεια καθόλου εύκολη και ιδιαίτερα απαιτητική, αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα και την εμπειρία μας, στις θετικές και τις αρνητικές της πλευρές. Σε γενικές γραμμές σταθήκαμε από τη σωστή όχθη, φέρουμε τις δικές μας ευθύνες για την εξέλιξη των πραγμάτων, διαμορφώσαμε ένα σώμα αντιλήψεων και επιλέξαμε σήμερα έναν διπλό διαχωρισμό μας τόσο από την ενσωμάτωση, όσο και από την αριστερά της καταγγελίας. Αυτή είναι και η αφετηρία μας για το από εδώ και μπρος.

Περισσότερα...

2015 09 10 koe anakoinosiΤο ξεπέρασμα του αποπροσανατολισμού, όρος για ένα νέο κύκλο προσπαθειών, αγώνων και εγχειρημάτων.

Ξαναμιλάμε μετά από καιρό. Οι λόγοι αναστολής της δημόσιας παρουσίας της ΚΟΕ έχουν εκλείψει. Πολλά σε αυτή τη χώρα έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να τοποθετείται με τον ίδιο πάνω-κάτω τρόπο όπως πριν. Για την ακρίβεια, κανείς δεν μπορεί να παραμένει ίδιος.

Χρειάζεται πλήρης επίγνωση των βασικών δεδομένων. Πρώτον: Ένας μεγάλος κύκλος πολιτικών προσπαθειών, ελπίδων, αγώνων έχει κλείσει οριστικά. Δεύτερον: Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και η διάψευση της προσδοκίας για το σταμάτημα του κατήφορου έρχεται να προστεθεί στα συντρίμμια έξι μνημονιακών χρόνων. Τρίτον: Ζούμε σε μια στιγμή όπου, εξαιτίας αυτής της διάψευσης, ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση κυριαρχούν.

Ξαναμιλάμε με αυτοκριτικό τρόπο και αναστοχαστική διάθεση. Το χρωστάμε. Γιατί πήραμε μέρος με τις όποιες δυνάμεις μας στον κύκλο που κλείνει. Πάντα θα μπορούσε κανείς να κάνει περισσότερα. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δούμε τα λάθη και τις ελλείψεις μας. Η απουσία ουσιαστικής αυτοκριτικής και το εύκολο «πάμε παρακάτω» –σαν να μην έγινε και τίποτα σπουδαίο– είναι ανησυχητικό δείγμα για την Αριστερά.

Περισσότερα...

SYRIZA-synedrioΑνακοίνωση της ΚΟΕ - 5/7/2013

Η ΚΟΕ, από τις βασικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη φάση διαμόρφωσής του, στήριξε και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο το εγχείρημα και την προσπάθειά του να αλλάξει την κατάσταση στην Αριστερά και στην κοινωνία. Οι αλλαγές που έγιναν στην ελληνική κοινωνία και στον πολιτικό συσχετισμό με την τροϊκανή επέλαση από το 2010, αλλά και την ανάπτυξη ενός πλατιού μαζικού λαϊκού κινήματος, έθεσαν μετά τις εκλογές του 2012 νέα καθήκοντα και ανάγκες για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟΕ τάχθηκε, με συγκεκριμένες προτάσεις και τοποθετήσεις της, υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-κίνημα ικανό να ενωθεί με το λαό και να συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος και του μνημονιακού καθεστώτος. Μετά την κοινή απόφαση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, και παίρνοντας υπόψη πως θα υπάρξει μια νέα αφετηρία, επισφραγισμένη ήδη με τη θέληση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου, η ΚΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της σαν απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενιαίας έκφρασής του.

Η υπέρβαση του μοντέλου του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται σε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμβαδίζει με την ωριμότητα και την ουσιαστική πολιτική στάση κάθε δύναμης, αλλά και με το αίτημα να ξεπεραστούν αρνητικά φαινόμενα, που όμως δεν συνδέονται μόνο με τις συνιστώσες. Εκείνο που σήμερα χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι ένα κόμμα των μελών του, χωρίς ειδικά προνόμια για κανέναν, με δημοκρατία και ουσιαστικές διαδικασίες πολιτικής συζήτησης, ζωντανό και μαχητικό, έτοιμο να συγκρουστεί με την τρόικα και το πολιτικό σύστημα και να νικήσει. Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία που δοκιμάζεται, απαλλαγμένο από τις δικές του αδυναμίες, αλλά και από οτιδήποτε θυμίζει το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους πραγματικής Δημοκρατίας και κοινωνικής χειραφέτησης, μέσα από μια ριζική μεταπολίτευση του λαού. Αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμα του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


2012 11 04 ristera mnimonio 3Ανακοίνωση της ΚΟΕ - 5 Ioυνίου 2013

Η ΚΟΕ βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης και διαβούλευσης σχετικά με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις που γίνονται εν όψει του Συνεδρίου. Προετοιμάζεται για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα. Σε Πανελλαδική Σύσκεψη της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, έγινε μια πρώτη συζήτηση για αυτά τα θέματα.
Μιας και είμαστε ήδη στη φάση της προσυνεδριακής συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζουμε παρακάτω τις βασικές ιδέες και σκέψεις μας όπως μέχρι στιγμής διαμορφώνονται, ώστε ανοικτά και καθαρά να είναι σε γνώση όσων ενδιαφέρονται.
Το συνέδριο ως ιδρυτικό σώμα και πολιτικό γεγονός θα πρέπει να μιλήσει και να στείλει μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, προς το κίνημα και προς το εσωτερικό του.

Α. Προς την κοινωνία
Να αντιληφθεί και να δείξει ότι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα της κοινωνίας. Μέσα από ουσιαστικό πολιτικό λόγο και χωρίς κανένα ίχνος υπεροψίας.
Η κοινωνία δεν έχει πάει «στον καναπέ» όπως εύκολα πολλές φορές διατυπώνεται. Βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα που δημιουργούνται από τη σημερινή κατάσταση «ισορροπίας» και πολιτικής εμπλοκής. Στέκεται επιφυλακτικά και κριτικά απέναντι στα κόμματα και τις πολιτικές τους, νοιώθει ότι, ακόμα και οι πολιτικές δυνάμεις που δεν στέκονται απέναντί της, δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στις αγωνίες και τις ανάγκες της. Στέλνει αίτημα διάσωσης και διεξόδου από τη σημερινή καταστροφική πορεία.
Η Ελλάδα κρατιέται στη ζωή από την πρωτοβουλία και την αθόρυβη ενεργοποίηση χιλιάδων ανθρώπων. Φαίνεται αυτό στην αλληλεγγύη, τα νοσοκομεία, την παιδεία, την υπευθυνοποίηση για τη διάσωση τομέων, για να κρατηθούν όρθιοι τομείς του κράτους, των υπηρεσιών και της παραγωγής. Είναι απαραίτητη η κοινωνικοπολιτική ανασυγκρότηση χώρων και κοινωνικών ομάδων, όπως η Παιδεία και οι καθηγητές, η Υγεία, η νεολαία, και ο συνδυασμός τους ως βάση για μια νέα κοινωνική αφετηρία σωτηρίας και ανόρθωσης.

Περισσότερα...

 Διδάγματα από έναν αγώνα που εξαγγέλθηκε προτού προετοιμαστεί, ποινικοποιήθηκε προτού αποφασιστεί και αναστάλθηκε προτού οργανωθεί.

Με την προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, η τρικομματική κυβέρνηση επιδίωξε να στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι έχουμε περάσει σε μια νέου τύπου δικτατορία και όλοι οφείλουν να υποταχθούν ή να αφανιστούν. Οι εκπαιδευτικοί αποτέλεσαν τον κλάδο-πειραματόζωο στη συνεχιζόμενη απόπειρα να συντριβεί κάθε ίχνος συνδικαλιστικής ελευθερίας και να ενταφιαστεί το όπλο της απεργίας. Σε μια Ελλάδα των μνημονίων και του ξεπουλήματος της χώρας και των κατοίκων της στα σκλαβοπάζαρα δεν έχουν θέση ούτε οι απεργίες, ούτε η διεκδίκηση του δίκιου, ούτε ο συνδικαλισμός.

Οι πολλές χιλιάδες των εκπαιδευτικών, παρά την προληπτική επιστράτευση και την κυβερνητική τρομοκρατία, βρεθήκαμε με αγωνιστική διάθεση στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας ανά την Ελλάδα και στις Γενικές Συνελεύσεις της Τρίτης. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε συλλογικά και δημοκρατικά ενάντια σε μια κυβέρνηση που δρα ανοιχτά σε βάρος του λαού και της χώρας, που βρίσκεται πλέον εκτός ορίων συνταγματικής νομιμότητας. Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με τη συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις και την έκφραση της αγωνιστικής τους στάσης έδωσαν ένα ηχηρό χτύπημα στην κυβέρνηση που νόμισε ότι θα κάμψει με την επιστράτευση το αγωνιστικό τους φρόνημα. Έδειξαν προς όλες τις πλευρές ότι υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις στον κλάδο που όμως έπρεπε αλλιώς να οργανωθούν και να αξιοποιηθούν.

Ήταν ένας αγώνας που εξαγγέλθηκε προτού προετοιμαστεί, ποινικοποιήθηκε προτού αποφασιστεί και αναστάλθηκε προτού οργανωθεί. Οι ευθύνες βαραίνουν κατά κύριο λόγο τις κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) που εγκλώβισαν τον κλάδο, εν μέσω διακοπών του Πάσχα, σε μια απόφαση (απεργία στις Πανελλαδικές) που –απ' ό,τι φαίνεται εκ των υστέρων- γνώριζαν ότι θα έδενε πισθάγκωνα ολόκληρο τον κλάδο με την επιβολή της επιστράτευσης. Οι παρατάξεις της Αριστεράς στην ΟΛΜΕ επιδίωξαν αγωνιστικές αποφάσεις, χωρίς όμως να διαμορφώνουν, να οικοδομούν τους όρους που χρειάζονταν για να γίνει πράξη η πραγματικά αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών.

Περισσότερα...

2013 04 19 foititikes eklogesΦοιτητικές εκλογές 2013: Ανάγκη για πιο ουσιαστικές εκτιμήσεις, απολογισμούς και αλλαγές

 

Η μεγάλη αποχή αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των φετινών, φοιτητικών εκλογών. Δεκάδες χιλιάδες συμφοιτητές μας –πάνω από τους μισούς ενεργούς φοιτητές- δε βρήκαν το λόγο να ψηφίσουν. Όταν η πολιτική έχει επιστρέψει στη γενιά μας, σαν αγωνία, προβληματισμός, αναζήτηση, ερωτήματα αλλά και συλλογική δράση, συμμετοχή και αγώνες, η αναντιστοιχία αυτή μαρτυρά ότι ο υπαρκτός «φοιτητικός συνδικαλισμός» και οι διαδικασίες του αποτελούν ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτό είναι το και το πιο κεντρικό –και δυσεπίλυτο- ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όσους βρίσκονται απ΄τη μεριά της ανατροπής.
Σε αυτό το μικρόκοσμο από πάρτι, ρουσφέτια, σημειώσεις, διευκολύνσεις και μπράβους, η ΔΑΠ κατέχει επάξια την πρωτιά. Ο «μηχανισμός ΔΑΠ» ξεφεύγει μέσα σε αυτό το περιβάλλον από το να χαρακτηριστεί σαν αυτό που πραγματικά είναι: Η φοιτητική παράταξη του δοσίλογου Σαμαρά, αρχηγού της τροϊκανής κυβέρνησης που διαλύει τη χώρα. Η ΠΑΣΠ, παρόλη την καθόλου αμελητέα φθορά που της κοστίζει τα τελευταία χρόνια η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί ακόμα σημαντικά ποσοστά, ειδικά σε μεγάλες σχολές. Μόνο εκεί όπου υπήρξαν αντιστάσεις και κινητοποιήσεις για το σχέδιο Αθηνά, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική ενίσχυση όσων συμμετείχαν και τις στήριξαν.
Όσο τα πραγματικά ερωτήματα που γυροφέρνουν στο μυαλό όλων των φοιτητών απουσιάζουν από την ατζέντα, τόσο το τοπίο και η «επόμενη μέρα» των φοιτητικών εκλογών θα παραμένουν ίδια. «Που πάει αυτή η χώρα»; «Υπάρχει διέξοδος»; «Πώς θα ζήσουμε»; «Τι θα κάνουμε τα πτυχία μας»; «Γιατί να μείνουμε στην Ελλάδα»; Όσο λείπουν οι αντίστοιχες μαζικές πρωτοβουλίες ζύμωσης, έκφρασης, συμμετοχής, αντίστασης, οικοδόμησης, τότε ακόμα και τα ελαφρώς αυξημένα ποσοστά της φοιτητικής Αριστεράς (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) θα χαροποιούν ολίγους, θα «επιβεβαιώνουν» ή «αυτοεπιβεβαιώνουν» για λίγο, μα δε θ' αλλάζουν τα πράγματα.
Η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) δεν κατάφερε να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά σε συνθήκες όπου η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον βλέπει θετικά ή ελπίζει στη συνεισφορά του για να σωθεί και ν' αλλάξει η χώρα. Η ΑΡΕΝ οφείλει να ενωθεί μ' αυτό το δυναμικό, να το αφουγκραστεί, να ψάξει για ουσιαστικές απαντήσεις, να υπάρξει μ' έναν διαφορετικό τρόπο στις σχολές. Για να συμβάλλει σε ένα πολιτικό ρεύμα ανατροπής και μετάβασης της χώρας που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Νεολαία ΚΟΕ

 

Περισσότερα Άρθρα...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

αναζήτηση

Πανελλαδικό Σώμα 2017

Πανελλαδικό Σώμα 2017

εφημερίδα

Βρείτε μας στα Social Media

  • Facebook Page: 23080895907
  • Twitter: KOEgr
  • YouTube: koe2003

εκδόσεις