Προκηρύξεις

2016 11 17 koe prokiriksi 640x480Ούτε τα αιτήματα που έμειναν ανικανοποίητα, ούτε όσοι κρατούν παρόμοια χρωματιστά σύμβολα, ούτε τα λόγια των ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους μια κάποια συνέχεια, ούτε οι πράξεις που ποτέ δεν θα λείψουν από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Μόνο οι νέες -σε χρόνο και ποιότητα- εξεγέρσεις μπορούν να δώσουν νόημα στην ιστορία των παλιών. Και το ανάποδο.
Η γενιά του '73 από τα σφαιριστήρια κλείστηκε στο Πολυτεχνείο. Ούτε ένας ήρωας. Αν βλέπαμε έναν-έναν όλους αυτούς θα μας έμοιαζαν τόσο πολύ που ίσως ν' απορούσαμε. Μα κάτι παρακινούσε το θυμικό τους. Μία η ανάγκη και μία η συνάντηση με ιδέες που άξιζαν τον κόπο. Ποια θα ήταν σήμερα μια μικρή λίστα με τέτοιες ιδέες; Και πώς πραγματοποιούνται τέτοιες «συναντήσεις»;
Η ζωή μέσα στη Χούντα συνεχίστηκε. Δεν βασανίστηκαν όλοι. Δεν υπέφεραν όλοι. Δεν σταμάτησαν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Δεν έκλεισαν τα σχολεία. Ερωτεύονταν άνθρωποι και παιδιά γεννιούνταν. Πολλοί σιώπησαν και αρκετοί συνεργάστηκαν με το καθεστώς. Κι είναι και σήμερα πολλοί όσοι προσφέρουν υπηρεσίες στην αποικία. Να μη συνηθίσουμε στο να ζούμε έτσι, είναι και αυτό ένα στοίχημα.
Πολλές οι στιγμές ανάτασης, ελπίδας και θάρρους της τελευταίας δεκαετίας. Ας σκεφτούμε -μέρα που 'ναι- πότε γινόμαστε «λαός» και πότε «ανθρωπάκια». Κι όμως είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα. Έχουν βαλθεί να την ξεκάνουν κι όμως επιμένει. Συζητά στις Πλατείες, κάνει τις δικές της παρελάσεις, λέει ξανά ΟΧΙ σε πείσμα όλων, προσφέρει στον πλησίον. Μπορεί να είμαστε πιο φτωχοί, πιο απεγνωσμένοι, πιο μόνοι αλλά η πείρα μας είναι πια μεγάλη.
Μοιάζει σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Σαν να ματαιώθηκε η πίστη ότι κάτι θα άλλαζε. Παρατηρούμε -σε γρήγορη πια κίνηση- όχι απλά την καπηλεία αγώνων από τη γενιά του Πολυτεχνείου. Τώρα βλέπουμε κάτι όψιμα αιλουροειδή που γλυκάθηκαν από την εξουσία, να βαράνε προσοχές στο Χίλτον και να υποδέχονται τον πλανητάρχη για να μιλήσει για τη δημοκρατία. Δημοκρατία με την Αθήνα σιδερόφραχτη και το ραγιαδισμό του Τσίπρα απέναντι στον «ηγέτη» να σπάει κόκκαλα. Διπλή και τριπλή η ξεφτίλα.
Καμιά εξέγερση δεν θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Αυτές δεν εμφανίζονται κατά παραγγελία. Ούτε κάποιοι τις υλοποιούν. Μπορεί να μην τη ζήσουμε «μια νύχτα μαγική....». Να πρέπει να εφεύρουμε ένα καινούριο έργο. Είναι που βράζει τόσο πολύ το καζάνι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι σόι «μπαμ» θα προκύψει. Ούτε να επενδύσει αποκλειστικά σε αυτό. Πολλές δυνάμεις θα σπεύσουν να καλύψουν τα κενά και να εκφράσουν την αγανάκτηση που μεγαλώνει. Η ποικιλία μπορεί να μας διδάξει: Brexit, αμερικάνικες εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και τόσα ακόμα.
Η πολιτική έχει επιστρέψει για τα καλά. Το εάν θα πάψει να έχει το ιδιοτελές, ανήθικο, αποκρουστικό ή και άχρηστο πρόσωπο είναι και στο δικό μας χέρι. Το να αποσυνδεθεί από σωτήρες ή από την περιχαράκωσή της εντός του αποικιακού κοινοβουλίου. Το να μετρά την αξία της και με άλλους τρόπους πέρα από τα ποσοστά των κομμάτων. Το να γεννά διεργασίες που να χωρούν ολοένα και περισσότερους. Το να πλουτίζει την πραγματικότητα με φρέσκιες σκέψεις και στάσεις για το τι χώρα θέλουμε και όχι με πλατφόρμες.
Τι αφήνουν πίσω τους οι Χούντες όταν πέφτουν; (Γιατί θα πέσει κι αυτό το καθεστώς). Πόση «Ελλάδα»; Σήμερα, έχουμε να υπερασπιστούμε την ύπαρξη μιας ολόκληρης χώρας. Τη λευτεριά μιας χώρας. Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και η γαλανόλευκη χρωμάτισαν και τις μέρες του ΄73. Δεν ανήκουν σε όσους τα καπηλεύονται, ούτε σε όσους λαχταρούν νέες χούντες. Ας του προσθέσουμε νέους στίχους κι ας κρατήσουν ψηλά τη σημαία μονάχα όσοι αγωνίζονται για καλύτερες μέρες.

Ο τίτλος είναι στίχος του ποιητή Γιάννη Στίγκα

KOE
Προκήρυξη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
17/11/2016

 

 

2013 04 07

Για ένα πανεπιστήμιο ζωντανό και δημιουργικό

Για ένα αριστερό, πολιτικό ρεύμα διεξόδου της χώρας

Το σχέδιο «Αθηνά» συνεχίζει την ολοκληρωτική διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου πρέπει να καταργηθούν, μαζί με όλες τις ρυθμίσεις των μνημονιακών χρόνων. Δημόσια Παιδεία με ελάχιστη χρηματοδότηση, με πλήρη πια έλεγχο από τα συμβούλια διοίκησης, με μείωση των φοιτητών και απαξίωση επιστημονικών κλάδων, με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δε μάς κάνει αυτό το πανεπιστήμιο, όπως δεν μάς κάνει η ζωή και το μέλλον στην κατεχόμενη, τροϊκάνη Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο, που από θύμα των μνημονίων θα μετατραπεί σε πρωταγωνιστική δύναμη για τη διέξοδο και για μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Για να διατηρηθεί η δυνατότητα να πορευτούμε έξω από τις τροϊκανές συνθήκες και σ’ έναν διαφορετικό προσανατολισμό, χρειάζεται επιστημονικό δυναμικό, εγχώρια έρευνα, «χώρος» για προοδευτική διανόηση. Χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς νέα μυαλά και υποδομές, η χώρα μας θα είναι μονίμως έρμαιο και δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ένα πολιτικό ρεύμα αλλαγής και μέσα στα πανεπιστήμια. Στον αγώνα που δίνει εδώ και τρία χρόνια ο ελληνικός λαός, μάς αντιστοιχεί ένα σημαντικό μερίδιο. Αλλιώς, μένει να διαλέξουμε ανάμεσα στην ανεργία και τη μετανάστευση. Στο χέρι μας είναι...

Περισσότερα...

2011_11_01_protektorato_1

Ο απεργιακός αγώνας στα μέσα μεταφοράς, κάλεσμα παλλαϊκού αγώνα για τη διέξοδο από την καταστροφή

Η τρικομματική συγκυβέρνηση, η τρόικα, τα μνημόνια τους: Αυτή είναι η μόνη συντεχνία που όχι απλά «ταλαιπωρεί» αλλά εξαθλιώνει όλους τους εργαζόμενους, υποδουλώνει το λαό, διαλύει και καταστρέφει τη χώρα. Τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής και τώρα η ολοκλήρωση της καταστροφής από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο λαός στενάζει και δεν αντέχει άλλο. Εκατομμύρια τα θύματα, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, τα κλειστά μαγαζιά, τα κατεστραμμένα και καταχρεωμένα σπίτια. Η Ελλάδα πλέον στη δίνη μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Όλα αυτά ταυτόχρονα με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Με τα πάρτι των μεγαλοαπατεώνων, των διαπλεκόμενων της λίστας Λαγκάρντ, της Siemens, των κλεφτών και μιζαδόρων υπουργών, όλης δηλαδή της μικρής μειοψηφίας, της συντεχνίας του σάπιου μνημονιακού κόσμου.
Καμιά διέξοδο δεν μπορούν να δώσουν από τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, από την καταστροφή για την οποία δούλεψαν. Τα μόνα όπλα που τους έχουν μείνει είναι το ψέμα, η συκοφαντία, η τρομοκρατία, η καταστολή. Σκύψιμο της μέσης απέναντι στην τρόικα εξωτερικού, πολιτική «πυγμής» απέναντι στο δοκιμαζόμενο λαό, απέναντι σε όποιον αγωνίζεται για τα στοιχειώδη, για την επιβίωση, για την αξιοπρέπεια. Η επιστράτευση των απεργών του Μετρό, μια ακόμα πράξη αντιδημοκρατικής εκτροπής δίπλα στα συνταγματικά πραξικοπήματα και την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου για να εφαρμοστούν τα μνημόνια και να επιβληθεί ο νόμος της τρόικας στη χώρα.
Δεν είναι το ζητούμενο απλά η «αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο που αγωνίζεται». Είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε σε ένα νέο κύκλο μαζικών ενωτικών λαϊκών αγώνων. Μόνη λύση να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της αγωνίας για το αύριο, της αγανάκτησης, του καθημερινού «δεν πάει άλλο», των μικρών και μεγάλων αγώνων σε ένα μεγάλο ρεύμα για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και τη διέξοδο της χώρας. Κάθε πολιτική, κοινωνική, συνδικαλιστική δύναμη έχει θέση σε αυτό το μεγάλο ρεύμα ανατροπής της τροϊκανής επικυριαρχίας και του διαπλεκόμενου μνημονιακού πολιτικού συστήματος. Ο απεργιακός αγώνας στα μέσα μεταφοράς, οι κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο εργαζομένων θα πρέπει να ενώνονται και να ενώνουν, να αποτελούν κάλεσμα παλλαϊκού αγώνα για τη διέξοδο από την καταστροφή.

  • Ενότητα και αγώνας όλου του λαού για να μπει τέλος στα μνημόνια
  • Για την απαλλαγή από την κυβέρνηση και την τρόικα
  • Για τη μετάβαση σε μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική

2011_11_01_protektorato_1

Κάτω τα χέρια από τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Κάτω τα χέρια από τους 28 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέρκυρας!

Δεν μας φοβίζουν – Μας ενώνουν – Μας δυναμώνουν!

Προκύρηξη της νεολαίας ΚΟΕ

Ζούμε τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Η τρόικα εσωτερικού – εξωτερικού μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο και στοχοποιεί τη νέα γενιά σπρώχνοντας την στην απόγνωση, τη μετανάστευση, την κατάθλιψη. Η κυβέρνηση Σαμαρά, γνωρίζοντας τις συνέπειες που δημιουργεί η γενοκτονική της πολιτική, κουρελιάζει το Σύνταγμα, καταστέλλει τους αγώνες, ποινικοποιεί όποιον σηκώνει κεφάλι, νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κάμψει το φρόνημα του ελληνικού λαού.

Την ίδια στιγμή που γίνεται ευρείας κλίμακας προσπάθεια να σωθεί το σύστημα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας, την ίδια στιγμή που στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές αντιστάσεις από τα ΜΜΕ της σήψης και των αμέτρητων οικονομικών σκανδάλων, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Δένδιας αφήνει ατιμώρητους τους πολιτικούς υπεύθυνους των ρατσιστικών δολοφονιών και τις παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες που σπέρνουν το φόβο και το μίσος, η νέα γενιά στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η περίπτωση των 12 φοιτητών, μελών του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού του Πανεπιστήμιου Κρήτης, είναι χαρακτηριστική. Προσπάθησαν πέρυσι το Σεπτέμβρη να μη χάσουν την εξεταστική περίοδο οι φοιτητές μετά από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Μια μερίδα καθηγητών του τμήματος προσπάθησαν αρχικά να τους τιμωρήσουν κόβοντάς τους άδικα σε σειρά εξεταστικών. Στη συνέχεια συγκάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο για να τιμωρηθούν με αναστολή εξαμήνου. Τώρα έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρους τους με συνέπεια να παραπέμπονται σε ανακριτή τη Δευτέρα 28/1.

Μια βδομάδα πριν, στο πανεπιστήμιο της Κέρκυρας (της πατρίδας του υπουργού Δένδια!), με εντολή της Πρυτάνεως Αναστασίας Σαλή (υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές!) τα ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στο χώρο της Πρυτανείας, πήραν σηκωτούς και έβαλαν στην κλούβα 28 φοιτητές. Το έγκλημά τους ήταν ότι βρίσκονταν στο χώρο ζητώντας μια συνάντηση για αιτήματά τους με τις πρυτανικές αρχές. Για να τους απαγγελθούν στη συνέχεια κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης!

Σε μια περίοδο που το νέο επιστημονικό δυναμικό του τόπου θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη πολιτική και οικονομική αλλαγή, με κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ξεκάθαρο γιατί το ποινικοποιούν. Θέλουν να μεταναστεύσει, θέλουν να το παροπλίσουν, θέλουν να το τρομοκρατήσουν. Αντιλαμβάνονται ότι οι νέοι δεν θα αργήσουν να γίνουν τμήμα ενός ευρύτερου πολιτικού ρεύματος που θα γκρεμίσει τα μνημόνια, τους «ρεαλισμούς» και τα αδιέξοδα. Θα νοηματοδοτήσουν ξανά το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τον πολιτισμό.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών του Φυσικού Κρήτης και των φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. Καλούμε τον κόσμο των γραμμάτων και της διανόησης να απομονώσει μια μερίδα καθηγητών πλήρως εναρμονισμένη με τη μνημονιακή πολιτική της βαρβαρότητας που διαλύει τη νέα γενιά και συντάσσεται με τα σχέδια της τρόικας για την ισοπέδωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

  • Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες σε βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητών.
  • Να σταματήσουν τώρα οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης.
  • Να αναζητηθούν οι ευθύνες των συγκεκριμένων καθηγητών που πρωταγωνιστούν σε κατασταλτικές, αντιδεοντολογικές, αντιακαδημαικές, εκδικητικές ενέργειες.

2011_11_01_protektorato_1Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου το Σάββατο 17/11, προσυγκέντρωση: πλ. Κλαυθμώνος, ώρα 3:00 μ.μ.

Το Πολυτεχνείο του '73 επηρέασε τις εξελίξεις με τρόπο καθοριστικό: την πολιτική ζωή, αλλά και την κοινωνία σε κάθε της πλευρά. Το "αναπάντεχο" της εξέγερσης κατέρριψε τις θεωρίες που προσδοκούσαν ομαλές εναλλαγές και φιλελευθεροποίηση της Χούντας. Σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Πρόταξε οράματα και στόχους. Έφτιαξε συνειδήσεις και πρότυπα. Και όσο κι αν εκφυλίστηκε σε "εορτασμό", αυτή η "στιγμή" αντέχει ακόμα στο μυαλό και την καρδιά χιλιάδων ανθρώπων. Σε μια τέτοια περίοδο ζούμε και τώρα. Και τέτοιες "στιγμές" πρέπει να χτίσουμε πολλές ακόμα. Σήμερα, ένα ειδικό καθεστώς -τροϊκανό και γερμανόπνευστο- ξεζουμίζει τη χώρα και τους ανθρώπους της. Μα όπως και τότε, η ιστορία άρχισε να γράφεται ξανά από τον μόνο που μπορεί να τη γράψει αληθινά: από όλους εμάς, από τον ελληνικό λαό. Όχι το λαό που επικαλούνται κάποιοι για να τον σώσουν, ούτε το λαό που πρέπει ν' ακολουθήσει οδηγίες για να βρει το σωστό δρόμο. Αλλά τον λαό που εδώ και δυο χρόνια αντιστέκεται, αναζητά και χειραφετείται μέσα από τους πόθους, τους αγώνες, και τις εξεγέρσεις του. Κι αυτό φοβάται περισσότερο απ' όλα το σύγχρονο, νεοκατοχικό καθεστώς.

Περισσότερα...

altΚάτω τα μέτρα
που εξαθλιώνουν το λαό
και διαλύουν τη χώρα

Προκήρυξη της ΚΟΕ για την Γενική Απεργία, 26/09/2012

Είμαστε και πάλι στους δρόμους – δεν γίνεται διαφορετικά! Αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν, ούτε να διστάσουν, αν δεν αντιμετωπίσουν τη δυναμική του ξεσηκωμένου λαού. H δύναμή μας τους έχει κλονίσει για τα καλά. Το κίνημα των πλατειών ταρακούνησε την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου τον Ιούνη του 2011. Οι παρελάσεις του λαού στις 28 Οκτώβρη 2011 τους ανάγκασαν στην πρώτη απόπειρα συγκυβέρνησης με τον εκλεκτό των τραπεζιτών και του Βερολίνου, Παπαδήμο. Η μεγαλειώδης διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη 2012 ενάντια στο σφαγιαστικό Μνημόνιο 2 κατέληξε στην πολιτική μάχη των εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη και στη λυσσώδη αντίδραση του πολιτικού συστήματος για να επιβιώσει υπηρετώντας το ειδικό καθεστώς της νέας κατοχής.

Ο άλλος δρόμος βρίσκεται μπροστά μας. Δυόμισι χρόνια απίστευτης συμπίεσης και αφαίμαξης, δυόμισι χρόνια άνθισης των αντιστάσεων, της αλληλεγγύης και της μαχητικότητας – τώρα η πολιτική αναγκαιότητα ενός αντιθετικού και λυτρωτικού προγράμματος πηγάζει από παντού. Θα παίρνει σάρκα και οστά στις καθημερινές αγωνίες και συζητήσεις, στις μικρές και μεγάλες μάχες, στις παραγωγικές πρωτοβουλίες. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να το γράψει η ίδια η κοινωνική πλειοψηφία, να το κάνει κτήμα της και να μοχθήσει γι’ αυτό. Να συγκρουστεί για να κάνει πράξη ένα τέτοιο πρόγραμμα διεξόδου του λαού και της χώρας, κι όχι να συνεχίσει να ματώνει για τα ασύδοτα κέρδη της μαφίας, της χρεοκρατίας και των ηγεμόνων του ευρωδιευθυντηρίου.

Περισσότερα...

Δείτε εδώ σε pdf

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Γεμίσαμε παντού ανασφάλεια, απολύσεις, ανεργία. Γεμίσαμε προβλήματα αλλά γεμίσαμε και οργή. Αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να πετύχουν την πλήρη εξαθλίωση της κοινωνίας. Το σύνταγμα της χώρας και οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας έχουν καταπατηθεί. Ο Στρος Καν, ο Όλι Ρεν, οι τροϊκανοί επιτηρητές έχουν κάνει τη βουλή καφενείο τους. Ο Στρος Καν αντέγραψε το δικτάτορα Παπαδόπουλο λέγοντας ότι είναι ο γιατρός που θέλει να σώσει εμάς τους άρρωστους και δίπλα του η τραγική φιγούρα του (υποτιθέμενου) πρωθυπουργού να χαμογελάει δουλικά και να κάνει κομπλιμέντα στον «φίλο και σοσιαλιστή Ντομινίκ».

Καθημερινά, όμως, αναπτύσσονται μικροί και μεγαλύτεροι αγώνες. Σε εταιρίες που κλείνουν, που απολύουν, που δεν πληρώνουν και όπου εργαζόμενοι απαντάνε με επισχέσεις εργασίας και απεργίες. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, τους Δήμους, τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που διαλύονται αλλά και που οργανώνονται και απεργούν. Στο χώρο του τύπου όπου οι εργαζόμενοι απαντάνε με συντονισμό και καθημερινές μάχες. Στα λιμάνια και τα καράβια. Σε γειτονιές όπου δραστηριοποιούνται κινήσεις και πρωτοβουλίες αγώνα. Στα διόδια και αλλού που μεγαλώνει το κίνημα «δεν πληρώνω». Σε σχολεία και πανεπιστήμια που μπαίνουν στο στόχαστρο της αγοράς και της κυβέρνησης. Ενώ πρόσφατα οι νέοι έδωσαν σε όλη την Ελλάδα το δικό τους τόνο με κινητοποιήσεις αγανάκτησης που χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ.

Θα τους ανατρέψουμε; Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα; Λέμε ξεκάθαρα: Ναι. Πρέπει όμως να πολλαπλασιαστούν οι μικροί και μεγάλοι αγώνες. Αλλά και να συντονιστούν, να ενωθούν για να γεννηθεί μια νέα ελπίδα. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από τη θανατηφόρα θηλιά του χρέους και του μνημονίου, πέρα από την υποταγή στις «αγορές», το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Λένε ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα και είναι αυτός της αμφισβήτησης κάθε πολιτικής που πνίγει και εξαθλιώνει το λαό. Είναι ο δρόμος της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος τους γιατί δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές, οι πολιτικές τους. Να αρνηθούμε να πεθάνουμε για τη σωτηρία της ευρωζώνης. Για να σταθούμε στα πόδια μας, για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας οι εργαζόμενοι, ο λαός, η χώρα, πρέπει να διώξουμε την τρόικα και την αντιπροσωπεία της που λέγεται κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει με τον παρατεταμένο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα, με τη συνάντηση όλων των αντιστάσεων, με την ευρύτερη δυνατή οργάνωση και ενότητα του λαού. Με ένα μεγάλο ξεσηκωμό που θα σαρώσει το καθεστώς της χρεοκοπίας.

Σήμερα που θα είχαμε ανάγκη μια ΓΣΕΕ να οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων, να στηρίζει τα σωματεία και τις καθημερινές μάχες, να είναι το στρατηγείο της αντίστασης, αντιμετωπίζουμε την τραγική και προκλητική εικόνα του Παναγόπουλου και ενός συνδικαλισμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του ΔΝΤ και του ΣΕΒ. Δεν πάει άλλο με αυτόν το συνδικαλισμό και αυτές τις φιγούρες που δυσφημούν κάθε έννοια συνδικαλισμού και εργατικού κινήματος. Θέλουμε ΓΣΕΕ εργατών και όχι των τροϊκανών και των εργοδοτών. Ο Παναγόπουλος έχει κάνει κατάληψη στη ΓΣΕΕ και πρέπει να εκδιωχτεί μαζί με το μοντέλο κυβερνητικού «συνδικαλισμού» που εκφράζει. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε αυτόν ούτε τις υπογραφές του. Να τις πάρει τώρα πίσω και να φύγει, ας γίνει υπουργός μια ώρα αρχύτερα. Σε αυτό πρέπει να συμμαχήσουν όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι τίμιοι και υγιείς συνδικαλιστές. Για μια ενωτική και αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων, μακριά από τις λογικές της υποταγής αλλά και από τις πρακτικές της διάσπασης των εργαζομένων και των κινητοποιήσεων που ακολουθεί το ΠΑΜΕ.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Στην Αγγλία οι νέοι εξεγέρθηκαν. Στην Ιταλία το ίδιο. Στη Γαλλία το ασφαλιστικό ίσα που τα κατάφεραν να το περάσουν αλλά καταδικάστηκαν από την κοινωνία. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση είναι σε κρίση επειδή ακολουθεί το δρόμο του Παπανδρέου. Σε Ισπανία και Πορτογαλία οι πιο μεγάλες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών. Τι έχουν να πουν μπροστά στην κατάρρευση της Ιρλανδίας με τον ελάχιστο δημόσιο τομέα, όλοι αυτοί που λέγανε ότι φταίει για την κρίση το «μεγάλο δημόσιο»; Κι εκεί μαζί τα φάγαμε, Πάγκαλε; Τι έχουν να πουν μπροστά στον κλειστό πύργο του Άιφελ και τον κατειλημμένο πύργο της Πίζας αυτοί που κατηγορούσαν τους εργαζόμενους της Ελλάδας ότι δυσφημούν τη χώρα με την κινητοποίηση στην Ακρόπολη; Τι λένε αυτοί που μάλωναν τους «ταραξίες» νέους της Ελλάδας, τώρα που η «ήσυχη» αγγλική νεολαία εισβάλει στα υπουργεία;

Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε. Όλοι μαζί! Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, μαθητές, φοιτητές. Δηλώνουμε δυναμικό παρόν. Μας φοβούνται όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Να βουλιάξουμε όλες τις πόλεις με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις. Να σπάσουμε το φόβο και την υποταγή. Να αμφισβητήσουμε το μονόδρομο της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης. Για μια ζωή με δικαιώματα, επιλογές, αξιοπρέπεια και προοπτική. Για εμάς και τα παιδιά μας, για το μέλλον του λαού και της χώρας.

δείτε εδώ σε μορφή pdf

Δεν υπάρχει δρόμος για συμβιβασμό
Ή με τις Βρυξέλλες ή με το λαό και τη νεολαία

«Υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο. Μία τέτοια ιστορική στιγμή είναι αυτή, την οποία βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες». Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση. Η σκληρότητα των μέτρων πράγματι καθιστά την περίοδο ιστορική αφού μειώσεις μισθών και τόσο σφοδρή επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα είχαμε να δούμε από τη Ναζιστική κατοχή.

Δεν αρκεί όμως να χαρακτηρίζεις μια στιγμή ιστορική, αλλά και να καταδεικνύεις τις πολιτικές ευθύνες και τις επιλογές που οδήγησαν σε αυτήν. «Η ανερμάτιστη... και τραγική πολιτική του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την κατέστησε ανίσχυρη να αντιδράσει στις κάθε είδους πιέσεις που δέχεται», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Βρήκε ή όχι στρωμένο το έδαφος η κυβέρνηση της ΝΔ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν ξεκίνησε ο κατήφορος των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του Δημοσίου. Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν θεσπίστηκαν οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και έγιναν καθεστώς τα stage. Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου…

Περισσότερα...

Ή θα βουλιάξουν την κοινωνία
ή θα βουλιάξουμε την κυβέρνηση

κλικάρετε για να δείτε το φυλλάδιο σε μορφή pdfΚυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Από το «σοσιαλισμό» στη βαρβαρότητα

Τα ανατριχιαστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Παπανδρέου είναι επίθεση χωρίς προηγούμενο. Αποτελεί ιστορικά την μοναδική μείωση μισθών μετά την ναζιστική Κατοχή και είναι μια τεράστια ληστεία εισοδήματος με κόψιμο επιδομάτων και δώρων, πάγωμα συντάξεων, εξωφρενικούς φόρους.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κήρυξε πόλεμο στην κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον πόλεμο ή θα ηττηθεί η κυβέρνηση ή θα εξοντωθούμε εμείς.

Είναι και κλέφτες και ψεύτες

Ο Παπανδρέου λέει ψέματα όταν βγάζει δεκάρικους λόγους για την πατρίδα. Όταν λέει ότι πολεμάει τους πλούσιους που κλέβουν το κράτος. Όταν –αφού δηλώσει ότι παραχωρήθηκε η εθνική μας κυριαρχία στις αγορές- κάνει κηρύγματα για τον πατριωτισμό.

Κυρίως λέει ψέματα για το αν τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά την ασφυκτική πίεση των πραγματικών αφεντικών (της Μέρκελ, των τραπεζών, των χρηματαγορών), δεν ήταν αναγκαίο και αναπότρεπτο κακό.

Περισσότερα...

2010_01_25_ps2_149_211_70Ποιοι ευθύνονται για τα ελλείμματα και το χρέος;

1) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που χρόνο με το χρόνο μείωσαν τη συμμετοχή των πλουσίων (τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών) στα φορολογικά έσοδα (μείωση του συντελεστή τους κατά 26%).

2) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μετέτρεψαν τη χώρα σε τουριστικό οικόπεδο και τους κατοίκους της σε γκαρσόνια. Αλήθεια, πόσα σουβλάκια να πουλήσουμε για να εισάγουμε τρόφιμα, αυτοκίνητα, ρούχα;

3) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ξεπάτωσαν την ύπαιθρο, την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τα λιπάσματα, τη χημική βιομηχανία, που μας οδήγησαν να εισάγουμε κι όχι να παράγουμε επειδή έτσι επέλεξαν οι Βρυξέλες.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

αναζήτηση

Πανελλαδικό Σώμα 2017

Πανελλαδικό Σώμα 2017

εφημερίδα

Βρείτε μας στα Social Media

  • Facebook Page: 23080895907
  • Twitter: KOEgr
  • YouTube: koe2003

εκδόσεις